Ontdek wat een goede boekhouder waard is!
Home
Administratie
Peroneel en loon
Belasting
Advies
Contact
Links

 

BTW of omzetbelasting kent vele facetten. Wanneer moet  u BTW berekenen of wanneer en hoe kunt u dat verleggen? Wanneer mag u aan u berekende BTW als voorbelasting verrekenen? Welke BTW tarieven kunt u hanteren? Is ontheffing mogelijk?

 

Zorg voor correcte facturen.

 

Om uw recht op voorbelasting te houden, moeten facturen aan wettelijke eisen voldoen. Denk hierbij onder meer aan vermelding van:

 

• Tarief

• Vrijstelling

• BTW identificatienummer

• Naam, adres en woonplaats

• Opeenvolgende nummering

• Datum van uitreiking

• Duidelijke omschrijving van  geleverde goederen

   en/of  diensten

• BTW bedrag uitgedrukt in Euro's

 

Verstuur juiste facturen en controleer inkomende facturen op deze vereisten. Wordt hier niet goed aan voldaan, dan kan de Belastingdienst vooraftrek weigeren.

 

BTW id-nummer buitenlandse afnemers.

 

Doet u zaken met buitenlandse afnemers binnen de EU? Vraag de Belastingdienst om het juiste BTW-idnummer, voordat u tegen 0% gaat leveren, om problemen achteraf te voorkomen.

 

Vraag BTW van wanbetalers terug.

 

BTW die u aan wanbetalers in rekening hebt gebracht en afgedragen kunt u bij de belastingdienst terugvragen.

 

Vraag te veel afgedragen BTW terug van de fiscus.

 

Als u constateert dat u te weinig of te veel BTW hebt afgedragen, kunt u een suppletie aangifte indienen bij de belastingdienst. Dit kan tot vijf jaar terug.

Als u te weinig BTW hebt afgedragen is het verstandig vrijwillig een suppletie aangifte in te dienen. Hiermee voorkomt u wellicht dat er een boete wordt opgelegd. Als u voor 1 april 2012 een correctie aangifte over 2011 doet, bent u geen heffingsrente verschuldigd.

 

BTW-korting dankzij kleine ondernemers regeling (KOR).

 

Als het af te dragen BTW bedrag op jaarbasis lager is dan

€ 1.884 kunt u mogelijk gebruik maken van de kleine ondernemers regeling. Bij de laatste aangifte over 2010, of de eerste aangifte over 2011 kunt u uitrekenen of u in aanmerking komt voor deze regeling en deze toepassen.

 

De regeling  van verlaagde BTW over verbouwingskosten is verlengd.

 

6% BTW  berekenen over het arbeidsloon bij verbouwingskosten die per 1 juli 2011 zou eindigen, wordt nu per 1 oktober 2011 beëindigd. De voorwaarde om hiervan gebruik te kunnen maken is dat de werkzaamheden vóór 1 juli 2011 zijn begonnen en voor 1 oktober 2011 zijn afgerond.

Het verlaagde tarief is alleen van toepassing wanneer sprake is van renovatie en/of herstelwerkzaamheden aan een woning van minimaal 2 jaar oud, en is uitsluitend van toepassing op arbeidsloon, dus niet op materialen. Ook als er sprake is van vergroten, zoals bijvoorbeeld het  bijbouwen van een serre, mag de regeling worden toegepast.


Vals BTW nummer

Elke onderneming krijgt een BTW nummer van de Belastingdienst. Als u in andere landen in Europa zaken gaat doen hebt u dit nummer nodig. De Europese Commissie waarschuwt voor oplichters, die bedrijven verzoeken een nieuw geldig BTW nummer aan te vragen tegen betaling. Zo´n verzoek ziet er officieel uit als een EU-document, en de kans bestaat dat u hiervoor gaat betalen. Wees dus alert en betaal niet voor dergelijke oplichterspraktijken.

Omzetbelasting of BTW.